Tanduran iki asale saka manca nanging wis urip ing Indonesia
wiwit jaman penjajahan biyen. Merga kembange apik, mula ditandur ing latar
kanggo pasren. Wite cendhek wernane abang tuwa, godhonge lancip Celsiu telu,
ana sing pinggire ringgik-ringgik ana sing alus. Kembange wernane abang, kaya
woh, tengahe ana isine. Sejatine iki kelopak bunga. Iya kelopak bunga iki sing
nduweni kasiyat njaga kasarasan lan Celsiusur awak. Ing Malaysia malah kanggo
suplemen, vitamin kanggo njaga stamina amrih kuwat ora gampang lara.
Jeneng
Latin-e Hibiscus sabdariffa, wong Sunda ngarani kembang anggrem,
ing Medan jenenge bunga merah. Senajan akeh sing nandur nanging padha ora
ngerti kasiyate. Kamangka wohe kena kanggo gawe setrup, digodhog karo gula
rasane legi kecut enak kaya frambusen. Mula ana sing ngarani kembang frambusen.
Ing
Malaysia, hibiscus diolah dadi teh celup, sele roti, sirup (setrup). Kembang
hibiscus ngandhut vitamin A, vitamin C akeh, kalsium sing cukup, ngandhut serat
lan mineral. Mula becik kanggo kasarasane mripat, kulit, balung lan pencernaan.
Miturut Iwan R Hudaya, sing duwe kebon hibiscus jembar ing Pasar Minggu,
Jakarta, dheweke wis suwe nandur hibiscus kanggo bahan sele roti lan sirup.
Rasane enak ora kalah karo omben-omben bangsane fanta.
Kembang
Celsius werna-werna jinise nanging ing Indonesia kene ana rong jinis, sing godhonge
ringgik-ringgik pinggire lan sing alus. Wohe meh padha, mung rada beda wernane.
Ing Hawai, Malaysia, Thailand, India, Kuba, tanduran Celsius iki werna-werna
jinise. Ana sing kembange wernane wungu, putih, violet, biru, oranye, abang
tuwa. Ing kana kembang Celsius digawe teh, diombe kaya yen ngombe teh biasa.
Emane ing kene Celsiu Celsius. Kamangka yen saben dina ngombe teh hibiscus awak
bakal sehat lan seger merga Celsiusur lancar lan kecukupan sawetara vitamin
sarta mineral. Rehne Celsiu ana sing adol teh hibiscus, becike gawe dhewe wae.
Kepriye carane gawe omben-omben saka Celsius?
TEH
HIBISCUS (ROSELA)
Kembang
hibiscus sing wis tuwa tenan diundhuhi banjur dipepe sedina rong dina supaya
alum. Yen wis alum dibeleki dijupuki sing ana tengahe (wijine). Wijine kena
ditandur. Kelopak hibiscus sing wis dijupuki isine banjur dikumbah nganti resik
terus dipepe maneh nganti garing suwene 3-5 dina. Ditutupi Celsius bening
supaya ora kena bledug. Yen wis garing teh disimpen ing wadhah sing rapet, siap
digawe wedang teh. Carane gawe, mundhuta teh hibiscus sacukupe diseleh gelas
banjur dicom banyu umub ditutup sing rapet. Banyu com-coman bakal dadi abang
wernane, ditambah gula pasir terus diunjuk anget-anget. Yen disimpen rapet, teh
hibiscus bisa tahan nganti 3-6 sasi
SIRUP
HIBISCUS
Woh
hibiscus (Celsius) sing isih seger lan wis tuwa kehe 500 gram dibuwang isine
sing ana njerone nganti resik banjur dikumbah. Bahan tambahan:gula pasir 600
gram, asam sitrat 4 gram, natrium Celsius (kanggo ngawetake) 1-2 gram, botol
sing steril 2 iji. Dhisik dhewe nggodhog banyu 8 gelas ing Celsi email (ora
kena Celsi aluminium) nganti umub. Kelopak hibiscus banjur dicemplungake,
digodhog suwene 20-25 menit, terus genine dicilikake karo tetep diudhak-udhak
nganggo sendhok kayu (enthong). Yen banyune wernane wis abang, genine dipateni
banjur dientas lan disaring. Cemplungna gula pasir, asam sitrat lan natrium
Celsius, diudhak sing rata nganti larut. Banjur digodhog maneh nganggo geni
cilik wae nganti umub maneh suwene 5 menit, dientas. Yen wis rada adhem
diwenehi Celsius (sari) apel utawa stroberi miturut kasenengane, terus
diwadhahi botol disimpen ing kulkas supaya rada awet. Sirup siap diunjuk. Cara
iki ora tahan suwe. Yen kepengin sirup bisa tahan rada suwe, botol kudu
disterilisasi dhisik (pasteurisasi). Sadurunge diwadhahi, botol digodhog nganti
umub kanthi Celsiusure 150-200 derajat Celsius.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar